Aktuális

 

Az ártér emlősei - március 18., szombat

Márciusban egy remek délelőttre hívjuk a gyerekeket a kölkedi Fehér Gólya Múzeumba. A gólyák megérkezése előtt megismerkedhetünk azokkal az ártéri emlősökkel, akikkel a fehér gólya is találkozhat. Lesz itt bemutató, kézműves foglalkozás, és a legbátrabbak még szőrméket is simogathatnak.

Helyszín: Kölked, Fehér Gólya Múzeum
Időpont: 10.00 óra
Program időtartama: 2 óra
Részvételi díj: 500Ft/fő

Információ:
E-mail: info@fehergolyamuzeum.hu
Tel.: 30/846-6020
www.fehergolyamuzeum.hu

A programot a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa vezeti. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A résztvevők a programon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a DDNPI weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a DDNPI kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.

 

 

Akciós osztálykirándulás2017. március-április hónapban
20 % kedvezmény iskolai osztályoknak
Játszva tanulás a nemzeti parkban
(Béda-Karapancsa, Kölked)

 

Program:


10.00: Tárlatvezetés a Fehér Gólya Múzeumban
Az egykori iskolaépületben megismerkedhetünk a fehér gólyák táplálkozásával, fészkelési szokásaival, vonulásukkal. Hasznos információkat kapunk a világ gólyáiról és a hazánkban előforduló fajok gyűrűzéséről is. A gólyák élőhelye, az ártér szemléletes bemutatása szintén fontos eleme a kiállításnak.

11.00: Filmvetítés
Ismeretterjesztő dokumentumfilm, amely bemutatja a Duna szabályozásának természetre,valamint a térség lakóinak életére gyakorolt hatását.

11.30: Az árvíz és fokrendszer bemutatása
A foglalkozás során tanulmányozhatjuk, hogy mi is az, hogy árvíz, mi az árvíz szerepe egy ökoszisztémában, mely élőlényekre van hatással. A látogatók homokasztal és digitális animáció segítségével ismerhetik meg az árvíz folyamatát és ökoszisztémára gyakorolt hatását. Egy valósághű, látványos terepasztal segítségével tanulmányozhatjuk az elsődleges és másodlagos fok közti különbséget, megismerhetjük az ártéri gazdálkodás módszereit. Ahallott ismereteket végül, egy foglalkoztató füzet kitöltésével sajátítjuk el.

12.30 – 13.30: Ebédszünet (saját hideg élelmiszer)

13.30: „Kis tudósként” túra a Nagypartosi tanösvényen

A tanösvény útvonala a fokozottan védett Nagy-rét peremétől a Dunáig vezet. Az ismertető
táblák és a szakvezetés segítségével megismerhető az ártér működése, ízelítő kapható az
árvizek és az ártéri gazdálkodás összefüggéseiről, őseink életmódjáról.A túra során a
gyerekek felszerelt kutatóhátizsákok segítségével megismerik a nedves rétek, kaszálók
élővilágát. Felfedező út során, kis szerencsével megtekinthető a ridegtartású, védett és
őshonos szürkemarha gulya.


16.00: program vége


Kedvezményes ár: 900 Ft/fő
Minimum létszám: 15 fő.
(A kedvezményes belépőt az erre a programra előre bejelentkezett osztályok vehetik igénybe.)

Információ, bejelentkezés osztályoknak:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Fehér Gólya Múzeum
7717 Kölked, Széchenyi u. 1.
Tel: 69/384-208; 30/846-6020
E-mail: info@fehergolyamuzeum.hu
www.ddnp.hu
www.fehergolyamuzeum.hu
 
 
Hasznos:
Fontos a kényelmes túracipő/bakancs, az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, a szúnyogok és a kullancsok elleni védelem. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt!
A programra lehetőség szerint mindenki hozzon magával megfelelő mennyiségű hideg élelmet és italt.A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a DDNPI weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a DDNPI kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához.

 
 

„Az év ökoturisztikai létesítménye 2013” díjak átadása a Turizmus Világnapján

A Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya, a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közösen írt ki pályázatot „Az év ökoturisztikai létesítménye 2013” cím elnyerésére. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények a kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg. A pályázat nyerteseit ezért – a vendégbarátság jegyében – a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én hirdették ki hivatalosan.

Idén negyedik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére ebben az évben is szeptember 27-én, a Turizmus Világnapja alkalmából került sor a Gesztenyés kert szomszédságában található Larus Étterem és Rendezvényközpontban.

A pályázat kiírása és lebonyolítása a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében valósult meg. A díjakat e három szervezet képviselői, Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár és Denéné Tóth Marianna vezérigazgató adták át.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 16 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, vagyis pontozták többek között a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, a látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

Díjazottak

Látogatóközpont kategóriában

I.        helyezést ért el a Nyugat-magyarországi Egyetem által üzemeltetett soproni Ligneum Látogatóközpont

II.      helyezett a kölkedi Fehér Gólya Múzeum (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

III.   helyezett a celldömölki Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont (Kemenes Vulkánpark)

 

A díjazottakról:

Az év ökoturisztikai látogatóközpontja I. helyezett:

Ligneum Látogatóközpont, Sopron

A Zöld Egyetem program keretében 2012-ben nyílt meg a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni campusán a Ligneum Látogatóközpont, amely az egyetem környezettudatos szemléletet közvetítő tudástereinek egyike. Az egyetem területén található botanikus kert szívében megnyílt tudományos-turisztikai komplexumot tudatosan, a látogató- és családbarát ökoturisztikai bemutatóhely kritériumai szerint alakították ki. A többfunkciós ház az erdő és a fa csodálatos világát bemutató időszakos és állandó kiállítása mellett kedvelt rendezvényhelyszín. Ismeretanyagát az egyetem oktatói, hallgatói állították össze, figyelve arra, hogy a tudományos eredmények disszeminációja a nagyközönség számára is érthető formában történjen.

Az év ökoturisztikai látogatóközpontja II. helyezett:

Fehér Gólya Múzeum, Kölked

A Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa tájegységének természeti értékein alapuló múzeumban oktatóterem működik, ahol a fehér gólyákkal, valamint élőhelyükkel kapcsolatos természetismereti foglalkozásokon vehetnek részt a vendégek. A látogatóközpont informatív eszközök és élő, idegen nyelven is elérhető bemutatás segítségével teszi érthetővé a gólyák életének titkait, a vándorlásuk, fészeképítési, táplálkozási szokásaik kialakulásának és folyamatának okait. A beltéri programokat gyalogos, kenus, kerékpáros és lovaskocsis túrák egészítik ki a nemzeti parkban, melyeken szakvezetéssel ismerhető meg a gólyák táplálkozó- és élőhelye, továbbá a hagyományos halászati módszereket felvonultató halászati bemutatóhely.

Az év ökoturisztikai látogatóközpontja III. helyezett:

Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont, Celldömölk

A Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont 2013 áprilisában nyitotta meg kapuit. A működtető szervezet tevékenysége elsősorban a három elemből álló Kemenes Vulkánpark (Látogatóközpont, Ság-hegyi Múzeum, Vulkanológiai tanösvény) népszerűsítésére, ismertségének növelésére, ökoturizmusban betöltött szerepének bővítésére terjed ki. Az ötszintes látogatóközpont egy egykori bazaltvulkán lábánál, a helyi természeti adottságok és a mai technika által mutatja be a világűr, a Föld és Magyarország, illetve a Kárpát-medence vulkanizmusát a legmodernebb, interaktív eszközök alkalmazásán keresztül.